Στη σημερινή εποχή ζώντας κάποιος στο χωριό μπορεί να χαρακτηριστεί από άλλους τυχερός και από άλλους άτυχος. 

Ο σημερινός πολίτης, ο πολίτης του κόσμου, έχει τη δυνατότητα λόγω των οικονομικών, πολιτισμικών, πολιτικών συνθηκών να διαμορφώσει τη ζωή του όπως και όπου επιθυμεί.

 Η ζωή στο χωριό έχει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της. 
Επικρατεί ησυχία και γαλήνη. Ο άνθρωπος είναι ψυχικά ήρεμος και ξεχνά τα προβλήματα της καθημερινότητας. Είναι κοντά στη φύση και μπορεί να κάνει μια βόλτα στα πανέμορφα τοπία του χωριού για να χαλαρώσει. Επιπροσθέτως, το χωριό έχει καθαρό αέρα και τα παιδιά παίζουν αμέριμνα στους δρόμους χωρίς να φοβούνται τυχόν τραυματισμούς από αυτοκίνητα. 

Οι κάτοικοι καλλιεργούν χωράφια και εκτρέφουν ζώα έτσι, με τα προϊόντα που παράγουν καλύπτουν διατροφικά τις ανάγκες του σπιτιού δίνοντας ανάσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό. 
Επιπλέον οι άνθρωποι στο χωριό γνωρίζουν ο ένας τον άλλο, είναι πιο δεμένοι μεταξύ τους και ζουν αρμονικά. 

Από την άλλη όμως η ζωή στο χωριό έχει και τα αρνητικά της. 
Ειδικά το χειμώνα όπου οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι αντίξοες. 
Η ζωή και μεταφορά των κατοίκων αλλά και το τάισμα των ζώων γίνονται απελπιστικά κουραστικά. 
Η πρόσβαση των παιδιών στο σχολείο, αλλά και των γεωργών στα χωράφια καθίσταται σχεδόν αδύνατη. 
Άλλο ένα σημαντικό μειονέκτημα της ζωής στο χωριό είναι το πρόβλημα της ιατρικής περίθαλψης. Τα νοσοκομεία λόγω έλλειψης ιατρών και ασθενοφόρων αλλά και της κακής κατάστασης των δρόμων δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες των κατοίκων έγκαιρα.

 Σημαντική είναι και η έλλειψη πολιτιστικής αγωγής, καθώς οι νέοι δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. 
Δεν έχουν επαφή με την τέχνη ώστε να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και να συμπληρώσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

 Όπως η ζωή στο χωριό έτσι και η ζωή στην πόλη έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά της. 
Συγκεκριμένα οι νέοι έχουν περισσότερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, καθώς μπορούν να μορφώνονται από ποικίλες πηγές γνώσης.
 Οι μαθητές έχουν εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να ενημερώνονται και να κάνουν τις εργασίες που τους αναθέτουν οι καθηγητές τους. 
Επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν σε γυμναστήρια, να συμμετέχουν σε αθλητικές, θεατρικές και χορευτικές ομάδες όπου κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν να συνεργάζονται και περνούν επoικοδομητικά το χρόνο τους. 
Στην πόλη οι άνθρωποι έχουν περισσότερες ευκαιρίες για ψυχαγωγία και πολιτιστική αγωγή. Επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, πηγαίνουν στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

 Η πρόσβαση στα νοσοκομεία αλλά και σε άλλες υπηρεσίες καθιστά τη ζωή των πολιτών πιο ποιοτική. Η άμεση περίθαλψη τονώνει το ηθικό των πολιτών και το Κράτος Πρόνοιας κάνει αισθητή την παρουσία του. 
Ας μην μας διαφεύγει ότι υπάρχουν και περισσότερες ευκαιρίες για εργασία.
 Ο πλουραλισμός παροχής υπηρεσιών και ευκαιριών, δίνει τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους για επαγγελματική αποκατάσταση.
 Οι ποικίλες μορφές εργασίας που παρουσιάζονται στις πόλεις επιτρέπουν στους νέους να υλοποιούν τα όνειρά τους. 
Ωστόσο στην πόλη οι έντονοι ρυθμοί ζωής, η βαβούρα και η μιζέρια κουράζουν τους ανθρώπους και τους αποσυντονίζουν. Είναι απομωνομένοι και πολλές φορές μονόχνωτοι. Γίνονται ανάλγητοι και δεν μιλάει ο ένας στον άλλο. Δουλεύουν πάρα πολλές ώρες διότι το απαιτούν οι έντονοι ρυθμοί ζωής και η δύσκολη οικονομική κατάσταση. Δεν έχουν επαφή με τη φύση και τα προβλήματα της καθημερινότητας τους αποξενώνουν. 

Άλλο ένα σημαντικό μειονέκτημα της ζωής στην πόλη είναι οι διάφοροι πειρασμοί. Τα κέντρα διασκέδασης παρέχουν πολλές φορές εφήμερη ευτυχία, έναν ψεύτικο κόσμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται ατυχήματα από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Πολλοί νέοι παρασύρονται και συμμετέχουν σε επικίνδυνα κυκλώματα, με αποτέλεσμα να κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.  Δεν υπάρχει καθαρός αέρας και η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται καθημερινά από την εκπομπή καυσαερίων από εργοστάσια και αυτοκίνητα που μπορούν να αποβούν μοιραία για την υγεία των ανθρώπων και ιδίως των ηλικιωμένων. 

Τελειώνοντας το άρθρο μας σας αφήνουμε να προβληματιστείτε και εσείς για τη ζωή στο χωριό και την πόλη. Τίποτα και πουθενά δεν είναι εύκολο. Πιστεύουμε, όμως, ότι ο άνθρωπος με τη δύναμη της αγάπης και της θέλησης μπορεί να είναι ευτυχισμένος σε οποιοδήποτε περιβάλλον, αρκεί να νιώθει ασφάλεια, αυτάρκεια και αυτονομία.